Publicat la data de: 06/22/2018, 07:37
Autor: Beko
Pestele este unul dintre cele mai sanatoase tipuri de carne. Contine grasimi sanatoase Omega 3 si Omega 6 si reprezinta o sursa importanta de proteine. Pentru un stil de viata sanatos, doctorii ne recomanda doua portii de peste a cate 200 de grame pe saptamana. Acum incep sa apara primele intrebari: care este cel mai […]
Pestele este unul dintre cele mai sanatoase tipuri de carne. Contine grasimi sanatoase Omega 3 si Omega 6 si reprezinta o sursa importanta de proteine. Pentru un stil de viata sanatos, doctorii ne recomanda doua portii de peste a cate 200 de grame pe saptamana.
Acum incep sa apara primele intrebari: care este cel mai gustos peste? Cum il alegi pe cel mai proaspat? Cum il prepari pentru a te bucura de savoarea sa si de beneficiile pentru sanatate?
Raspunsurile la aceste intrebari si multe altele le vei afla in continuare.
Gatitul carnii de peste poate parea dificil, mai ales ca pestele este mult mai fragil si carnea are tendinta sa se rupa usor.
Stiind cateva lucruri despre fiecare etapa, de la alegerea pestelui la supermarket sau la magazinul specializat pana la condimentele care ii dau un plus de gust, vei vedea ca prepararea acestui tip de carne nu este atat de complicata.
Indiferent daca alegi file de peste sau peste intreg, acesta trebuie sa aiba un miros marin, cu o tenta dulceaga. Orice miros neplacut indica alterarea carnii. Nu te sfii sa mirosi fiecare peste pentru a-l alege pe cel mai bun.
Chiar daca iti procuri carnea de peste de la o pescarie sau de la supermarket, aceasta trebuie sa fie inconjurata de gheata, departe de razele soarelui (mai ales pe timpul verii).
In cazul in care alegi sa cumperi peste intreg, verifica ochii si branhiile. Ochii stralucitori sunt semne ale prospetimii, in timp ce ochii gri, tulburi, sunt dovada unui peste vechi. Branhiile unui peste proaspat ar trebui sa aiba o culoare luminoasa si o textura metalica; decolorarea si petele maronii sunt primele semne ale alterarii.
In momentul in care te-ai decis asupra pestelui sau pestilor potriviti, roaga vanzatorul ca dupa cantarire sa iti adauge in punga si gheata – astfel, pestele va fi transportat in deplina siguranta pana acasa. In cazul pestelui congelat, acesta trebuie sa fie ferm la atingere.
Carnea de peste se imparte in pesti slabi si pesti grasi (uleiosi). Carnea slaba este alba, fara firisoare (sau cu foarte putine) de grasime. In acesta categorie intra: codul, stiuca si salaul.
Pestii grasi, pe de alta parte, au carnea inchisa la culoare, grasimea din componenta contribuind la suculenta din momentul prepararii si al consumului. Aici intra pestele-spada si unele varietati de somon.
Este important sa deosebesti carnea de peste in functie de cat de sanatoasa este pentru organism.
Toti pestii contin mercur, insa anumite specii contin cantitati neglijabile usor de eliminat. Cele mai sanatoase tipuri de peste sunt:
In categoria pestilor care ar trebui evitati, deoarece acumuleaza o cantitate mare de mercur si alte substante toxice periculoase pentru oameni, intra:
Pentru a te bucura din plin de prospetimea pestelui, cel mai bine ar fi sa il cureti si sa il prepari numaidecat. Daca, din motive diverse, nu poti face acest lucru, depozitarea la frigider sau congelator este obligatorie.
Este recomandat ca pestele sa nu fie pastrat la frigider mai mult de doua zile. Daca vrei sa il pastrezi mai mult timp, pune-l in pungi si apoi la congelator.
Pestele gras (uleios) este mai rezistent la congelator fata de pestele slab (daca decongelarea se face dupa mai mult de o saptamana, pestele mai fragil se va marunti). De asemenea, pestele intreg rezista mai bine decat pestele file.
Fragilitatea carnii de peste depinde de mai multe aspecte, printre care:
Pentru dezghetare, poti lasa pestele la frigider intr-un bol incapator, sub jet de apa rece in chiuveta sau la cuptorul cu microunde. Dupa gatire, pestele poate fi pastrat la frigider cel mult trei zile.
Carnea de peste nu este greu de curatat, mai ales daca ai rabdare. Pentru pestele file tot ce trebuie sa faci este sa il pui intr-o punga de plastic pe care sa o introduci intr-un vas cu apa calda.
Daca ai luat peste intreg, vei avea nevoie de mai multe „ustensile”: un vas incapator sau o galeata (pentru intestine si oase), o bucata de ziar (pentru a evita imprastierea murdariei si pentru absorbirea lichidului din peste), o foarfeca si un cutit bine ascutit cu lama lata.
Iata care sunt pasii de parcurs pentru a curata pestele in mod corect:
Carnea de peste este gatita, in general, la gratar sau la cuptor. Insa acesta carne delicioasa, suculenta si plina de substante nutritive poate fi gatita si in alte feluri care ii pun in valoare gustul specific.
Pestele prajit poate fi delicios daca adaugi „condimentele” potrivite, parmezan ras, ierburi aromatice, smantana (pentru pestele intreg) si sos de ciuperci (pentru pestele file).
Somonul, tonul si pestele-spada se potrivesc de minune pe gratar. Asigura-te ca gratarul este curat si da-l cu putin ulei de masline inainte sa pui carnea pe gratar. Intoarce carnea imediat ce s-a facut pe o parte. Pestii mai slabi pot fi gatiti pe tigaia grill.
Gatirea pestelui la temperaturi ridicate ii scoate in evidenta aroma si ajuta la caramelizarea exteriorului. Pudra de chilli si chimionul fac minuni pentru pestele la cuptor.
Pentru un peste sote perfect ai nevoie de doua lucruri: sa preincalzesti tigaia si sa-l pregatesti in putin ulei de masline. Lasa pestele la gatit pentru doua-trei minute, pentru a fi sigur ca formeaza crusta. Daca ai multe bucati de peste de gatit, nu le ingramadi in tigaie, pentru ca fiecare bucata sa se gateasca uniform.
Pentru pestele slab este nevoie de un foc mediu pentru doua-trei minute (preincalzire), dupa care pestele va sta in tigaie unul sau doua minute. Indeparteaza tigaia de pe foc si lasa caldura absorbita de acesta sa fie transmisa carnii.
Fie ca gatesti pestele cu ajutorul unui aparat cu aburi sau ajutandu-te de doua vase pe foc, pentru un plus de gust, asezonarea trebuie sa includa lamaie sau ghimbir. Intreg procesul dureaza aproximativ 30 minute.
Pentru acest tip de preparare ai nevoie de peste proaspat sau decongelat, o lamaie medie, un catel de usturoi, ierburi mediteraneene, putina sare si piper. Intr-o tigaie adanca adauga apa si toate celelalte ingrediente, mai putin pestele.
Lasa focul la maximum pentru ca apa sa preia aromele. Dupa ce apa este fierbinte, dar nu fiarta, trebuie adaugat pestele si reglat focul la minimum spre mediu. Pestele va fi gata in zece minute.
In franceza, „papillote” inseamna „invelitoare”. Astfel, pestele en papillote se refera la invelirea pestelui in foaie de copt sau in folie de aluminiu. Gatirea carnii de peste in acest mod concentreaza aroma si mentine carnea frageda. Pestele en papillote poate fi gatit la cuptor sau la grill.
Gatitul pestelui la cuptorul cu microunde poate decurge fara probleme, daca urmezi cateva reguli. Asigura-te ca gatesti pestele pe ambele parti, pentru o gatire uniforma. Dupa terminarea gatirii, este important sa lasi deoparte pestele trei-cinci minute, ca „sa se aseze”.
Urmand cateva trucuri simple, carnea de peste va avea aroma fina si savoarea preparatelor gatite in restaurante de cinci stele. Iata cateva sfaturi pentru a obtine un peste perfect gatit:
Daca reteta spune ca pestele trebuie sa stea 30 minute pe foc, cel mai bine ar fi sa verifici la fiecare sapte minute pentru a vedea daca s-a facut. Astfel, vei evita supragatirea sau posibilitatea de a obtine un preparat uscat si fara gust.
Pestele isi schimba culoarea atunci cand este gata, insa poti sa iti dai seama daca este gatit corect si aplicand testul furculitei. Cand ti se pare ca ar fi gata, introdu furculita in el. Pestele trebuie sa se desparta usor, chiar pe liniile naturale ale carnii. Daca se intampla acest lucru, inseamna ca este gata.
Gateste carnea de peste in tihna, alatura o garnitura de legume de sezon si un pahar de vin alb sec si bucura-te de o masa sanatoasa alaturi de cei dragi.
Sursa foto: Shutterstock
Electrocasnice mari
Aparate frigorifice Masini de spalat rufe Uscatoare de rufe Produse de gatit Masini de spalat vaseElectrocasnice mici
Aer conditionat Cuptoare cu microunde Aparate de cafea turceasca Fierbatoare Storcatoare de citrice Mini tocatoare Blendere de mana Prajitoare de paine Mixere Blendere Slow Juicer Aspiratoare Fiare de calcat Statii de calcatSuport
Cum achizitionez piese si accesorii Cum intretin Cum aleg Extragarantie Before Call Center Lista preturi service ManualeProtectia datelor personale
Nota de informare suplimentara in contextul necesitatii implementarii unor masuri de protectie a sanatatii Politica privind cookie-urile Politica site-ului privind protectia datelor cu caracter personal Politica globala privind confidentialitatea datelor Actualizati politica de cookie-uriContacteaza-ne!
*9010