5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre servirea vinului

Publicat la data de: 11/28/2017, 14:54

Autor: Beko

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre servirea vinului
5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre servirea vinului
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2017/11/5-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-despre-servirea-vinului-featured-image.jpg
2019-02-25
Beko

Fiecare pahar de vin este o experienta in sine. Vinul spune intotdeauna o poveste, pe care degustatorul o descifreaza in nota personala. Este o experienta multisenzoriala. Vazul, mirosul si gustul sunt activate atunci cand bem un pahar de vin. Detaliile care vizeaza servirea potenteaza calitatile acestui produs. Tipul paharului, temperatura, modul in care bem, contribuie […]

5-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-despre-servirea-vinului-featured-image

Fiecare pahar de vin este o experienta in sine. Vinul spune intotdeauna o poveste, pe care degustatorul o descifreaza in nota personala. Este o experienta multisenzoriala. Vazul, mirosul si gustul sunt activate atunci cand bem un pahar de vin. Detaliile care vizeaza servirea potenteaza calitatile acestui produs. Tipul paharului, temperatura, modul in care bem, contribuie la explorarea si descoperirea tuturor atributelor unui vin.

5-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-despre-servirea-vinului-image1

Indiferent de ocazie sau de moment, fie ca vrei sa te relaxezi la finalul unei zile, sau organizezi o masa de sarbatoare, pune in aplicare sfaturile de mai jos si serveste vinul  ca un profesionist. Fii atent la:

 

1) Tipul paharului

Calitatile vinului sunt potentate de forma paharului in care este baut. Oenologii sustin ca paharul controleaza experienta degustatului. Motivul il reprezinta modul in care are loc degajarea aromelor si maniera in care acestea sunt decodate la nivel olfactiv.

tipul-paharului

Vinurile albe sunt servite de obicei in pahare mai mici, rotunjite, cu o circumferinta mai mica in partea superioara. Aspectul este cel al literei U. Aceasta forma joaca rol in:

  • pastrarea aromelor florale;
  • mentinerea unei temperaturi scazute pentru mai mult timp;
  • evidentierea mai multor note.  

Vinurile rosii sunt cel mai bine puse in valoare in pahare de dimensiuni mari, mai rotunde si cu o deschidere mai larga, care sa permita vinului sa intre in contact cu aerul, iar bautorului sa identifice aromele. Acestea:

  • ofera posibilitatea de a simti si identifica aromele;
  • au o suprafata mai mare, ce permite vinului sa intre in contact cu aerul, alcoolului sa se evapore si aromelor sa fie evidentiate;
  • influenteaza gustul, care devine mai usor.

Vinul rosé se bea dintr-un pahar larg la baza si ingust in partea superioara, asemanator florii de lalea. Deoarece procesul de fermentatie este foarte asemanator cu cel al vinului alb, in cazul servirii este acceptata si utilizarea tipului de pahar specific pentru acesta.  

Vinul spumant. Foarte speciala in cazul acestui vin este textura, pe care o da dioxidul de carbon. Paharele au o forma inalta si ingusta, pentru a pastra carbonatarea si a pune in evidenta aroma.

 

2) Temperatura vinului

emperatura vinului reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte in ceea ce priveste servirea. Aceasta influenteaza mirosul si gustul. Daca este prea cald, sau, din contra, prea rece, aroma poate fi transformata.

Pentru depozitare, temperatura recomandata este de 12 °C, sau cel putin cuprinsa in intervalul 7 – 18°C. Referitor la temperaturile de servire, acestea sunt specifice, in functie de fiecare tip in parte.

temperatura-vinului

Ce trebuie sa stii, este ca, toate vinurile, inclusiv cele rosii, trebuie servite usor reci. Credinta conform careia, vinul rosu se bea la temperatura camerei, este doar un mit.

  • Vinul rosu are un gust mai bun, servit la o temperatura, usor sub cea a camerei, intre 12 si 19°C;
  • Vinul alb se bea rece intre 6 si 13°C;
  • Vinul spumant evidentiaza o aroma perfecta intre 5 si 10°C.

Nu te ingrijora daca ai racit vinul mai mult decat este cazul. Scoate-l din frigider, lasa-l sa ajunga la temperatura optima, si va fi perfect pentru consum.

Racirea vinului este recomandata ca practica generala. In cazul tipurilor de vin pentru consum uzual, in acest mod sunt mascate notele mai putin placute. Un vin servit la o temperatura peste 21°C va avea un miros pronuntat de alcool, deoarece este intensificata evaporarea acestuia.

 

3) Degustarea vinului

degustarea-vinului

Degustarea vinului este un ritual in sine, care ne implica atat cu simturile, cat si cu mintea. Iata care sunt pasii de urmat. In primul rand, pune in pahar o cantitate cuprinsa intre 150 si 180 de ml. Vizual aceasta cantitate echivaleaza cu umplerea paharului aproape de jumatate.

Observa culoarea, opacitatea si vascozitatea. 5 secunde sunt suficiente pentru a te edifica asupra acestor aspecte, care iti dau anumite indicii despre vin, precum soiul de struguri folosit, tehnologia de vinificare, perioada de invechire in sticla.

Miroase pentru a identifica aromele. Incearca sa pleci de la simplu la complex. In prima instanta identifica o categorie de arome. De exemplu, fructele. Apoi mergi mai departe si observa daca simti note de fructe de padure, de citrice sau fructe tropicale.

Buchetul unui vin include:

  • arome primare de fructe, ierburi sau flori;
  • arome secundare care se formeaza in timpul procesului de ambalare, cele mai comune fiind cele derivate din drojdii (branza, nuci);
  • arome terte, dezvoltate pe parcursul procesul de invechire. Acestea sunt de obicei cele mai savuroase: nuci prajite, condimente, tutun, vanilie, cedru etc.

Gusta. Dupa ce ai luat o prima inghititura, tine vinul putin in gura. Astfel vei putea observa ce gust are.  Vei simti in ce masura este acru (toate vinurile sunt intr-o mai mare sau mai mica masura acrisoare, deoarece strugurii sunt acizi). De asemenea, poti identifica note amarui sau dulci, in functie de cantitatea de zahar continuta. Tot in momentul degustarii, vei putea evalua si textura, mai bogata in cazul vinurilor cu un niveluri de alcool, taninuri si zahar mai ridicate.

Evalueaza. Cum ti s-a parut? Echilibrat, acid sau taninos? Iti place?  A fost o experienta memorabila? Ce caracteristici te-au surprins?

 

4) Ordinea de servire a diverselor tipuri de vin

Daca organizezi o masa cu ocazia unui eveniment important, ce include servirea mai multor tipuri de preparate, si vinul trebuie ales in acord cu acestea. Primul pe lista este vinul spumant (sampanie, prosecco), care se ofera invitatilor la sosire, inainte ca acestia sa se aseze la masa. De obicei, regula de urmat este ca trecerea sa se faca gradual, de la vinuri albe, usoare, la cele albe mai bogate, apoi rosé, la rosii usoare si la final, rosii corpolente. Nu toate aceste etape sunt obligatorii. Adapteaza succesiunea prezentata mai sus la preparatele care compun masa.

 

5) Pastrarea dupa deschidere

pastrarea-dupa-deschidere

Dupa deschidere, vinul trebuie pastrat la rece. Temperatura mai scazuta va incetini procesele de transformare, mentinandu-i prospetimea. Fereste sticlele de lumina directa sau surse de caldura.

  • Vinul alb si rosé rezista intre 5 si 7 zile in frigider. Gustul va suferi mici modificari, pe masura ce acesta oxideaza.
  • Vinul rosu poate fi pastrat intre 3 si 5 zile, la rece si intuneric, cu dopul de pluta pus. Cu cat are o aciditate mai crescuta si un nivel al taninului mai ridicat, cu atat va putea fi tinut o perioada mai lunga de timp.

Modul in care bem vinul este o cale de a intra in contact cu simturile noastre. Aprecierea unui vin implica mai multe etape, care tin atat de cunoastere, cat si de activarea simturilor.Fie ca suntem la un restaurant sau acasa, servirea adecvata a unui pahar de vin ne poate scoate din cotidian. Este acel element care are potentialul de a rafina o experienta culinara, sau pur si simplu de a ne oferi prilejul de a petrece timp cultivand un obicei frumos.

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

chat_bubble_outline phone