Despre fragezirea carnii Fragezirea carnii este un proces relativ simplu, prin care carnea isi modifica textura pentru a fi mai usor de consumat. Aceasta metoda de tratare a carnii este prima oara documentata in secolul 1 e.n. in imperiul roman, desi dovezi ale fragezirii prin lovire sau intepare exista de milenii intregi. Factorul de fragezire […]
Fragezirea carnii este un proces relativ simplu, prin care carnea isi modifica textura pentru a fi mai usor de consumat. Aceasta metoda de tratare a carnii este prima oara documentata in secolul 1 e.n. in imperiul roman, desi dovezi ale fragezirii prin lovire sau intepare exista de milenii intregi. Factorul de fragezire este printre cei mai importanti factori cand vine vorba de calitatea carnurilor consumate, alaturi de gust si suculenta. Aceasta calitate greu de obtinut depinde de textura carnii, de masa de tesuturi conectoare si alcatuirea lor precum si de nivelul de grasime continut. De aceea, de multe ori carnea frageda este vanduta la un pret mai crescut fata de cea cu o consistenta mai dura. Mai jos poti descoperi metode de fragezire inedite, pentru fiecare fel de carne in parte, precum si retete de baituri pentru carne de porc, baitul pentru miel, cum se marineaza carnea sau fragezirea carnii de porc pentru gratar.
Fragezirea corecta a carnii va determina atat textura cat si gustul si suculenta acesteia. Pentru rezultate optime, poti folosi sfaturile de mai jos pentru a fragezi perfect carnea ta preferata!
Acestea difera de la carne la carne dar au cateva caracteristici in comun. De exemplu, tipul de fragezire poate fi, in functie de tehnica folosita, de mai multe feluri:
Desi este un fel de carne mai putin intalnit, carnea de ied sau de miel face un deliciu atat in preajma sarbatorilor de Pasti, precum si in restul anului. Chiar daca este puternic aromata, fragezirea si marinarea ajuta mai mult la complementarea aromelor, decat la ascunderea acestora. Daca mielul sau iedul este deja fraged, nu trebuie marinat prea mult. Poti folosi mai degraba un acid slab pentru fragezire, precum iaurtul sau laptele batut. Pentru o reteta de bait de miel adauga urmatoarele condimente: lamaie, rozmarin, cimbru, menta, chimen si ulei de masline. Inainte de a gati carnea, impunge cu o tepusa cateva orificii in care poti introduce catei de usturoi. Gateste carnea la o temperatura inalta mai intai, apoi lasa la o temperatura mai joasa.
Fiind de multe ori asemanata cu carnea de pasare, iepurele este consumat adeseori in Europa, avand o carna alba si mai slaba decat cea de pui sau de curcan. Metodele de fragezire a carnii sunt asemanatoare cu cele pentru pasare.
Carnea de vanat poate fi atat frageda cat si atoasa, in functie de zonele si grupele de muschi. Pentru a fragezi usor carnea mai dura, o poti lasa in jur de 6 ore sau peste noapte in suc de mere, a carui aciditate va inmuia fibrele musculare, rezultand intr-o carne mai frageda. Actiunea mecanica asupra carnii, folosind un ciocan pentru snitele, se aplica indeosebi pentru bucatile mai subtiri, care pot fi usor definite. In cazul marinadei, se recomanda mai ales folosirea enzimelor decat cea a acizilor, deoarece acestea fac muschiul mai moale. Nu exagera insa, deoarece s-ar putea ca fibrele sa devina prea moi si sa nu mai fie atat de usor de definit.
Carnea de peste, fiind deja frageda, nu necesita actiune mecanica pentru fragezire. De asemenea, marinarea acesteia trebuia sa se faca pentru o perioada scurta de timp, folosind acizi si enzime usoare. Aceasta ar trebui sa dureze in jur de 30 de minute, folosind o punga sigilabila din care scoatem tot aerul, dupa care il lasam in frigider. O reteta buna de marinada pentru peste include ulei de masline, suc de lamaie, usturoi, sare si piper, chimen si paprika.
V-ati intrebat vreodata de ce carnea de pui dintr-un restaurant chinezesc este atat de frageda? De multe ori raspunsul sta in pregatirea ei cu diverse condimente, insa tot acest proces da rezultate bune daca prepararea termica este cea potrivita. De multe ori, carnea este pregatita cu amidon de porumb, sare si alte condimente, preparata termic pentru cateva minute doar, intr-un amestec de apa si ulei, pusa la uscat, dupa care gatita din nou la foc puternic, pentru putin timp. Astfel, rezultatul este o carne foarte frageda, care isi pastreaza gustul si proprietatile intacte.
De obicei, marinadele contin trei elemente: un acid, un ulei si ierburi sau condimente pentru aroma. Uleiul este de regula folosit nu doar pentru hidratare si pentru a pastra aromele, ci sigileaza suprafata carnii, impiedicand actiunea aerului asupra acesteia.
In cazul marinarii intr-un acid puternic, precum otetul din cidru, vinul sau sucul de lamaie, carnea nu ar trebui lasata la marinat pentur mai mult de doua ore, deoarece actiunea acidului ar putea sa intareasca fibrele. Daca doresti sa marinezi pentru o durata mai mare, foloseste o reteta care contine uleiuri.
Alte secrete pentru fragezirea corecta a carnii includ o buna cunoastere a ingredientelor cu care lucrezi, precum si trucuri de marinare si preparare, pentru un muschi de vita la gratar sau o friptura de porc la cuptor cu adevarat frageda.
Vasele de sticla,ceramice sau din otel inoxidabil sunt recomandate pentru marinarea carnii, deoarece nu se oxideaza. Bolurile din lemn sunt permeabile si se pot pata sub actiunea marinadei. De asemenea, bolurile din aluminiu, cupru sau alte metale reactive nu sunt recomandate, deoarece sub actiunea puternica a acizilor pot laza reziduuri in carne.
Pe langa fructele folosite de obicei pentru fragezirea carnii, precum kiwi, ananas sau papaya, iata cateva retete de marinade care dau rezultate excelente:
Timpul de marinare depinde nu doar de tipul de friptura, ci si de tipul de muschi si de grosimea acestuia. Fripturile tinere sau mai slabe si subtiri, precum fileurile, le putem lasa pana la o ora la marinat, fata de carnea mai batrana, groasa sau care contine multa grasime. Astfel, pentru cele mai comune tipuri de fripturi, timpii de marinare sunt urmatorii:
Fripturi intregi de vita: 2 ore
Antricot de vita/ vrabioara / muschi – 1 ora
Pui/curcan cu oase – 1 ora
Pui/curcan dezosat – 40 de minute
Peste – 30 de minute
Miel – 40 de minute
Iepure – 1 ora
Vanat – 2 ore
Muschi sau cotlet de porc – 40 de minute
Friptura de porc – 2 ore
Creveti – 15 minute
Bicarbonatul de sodiu isi face efectul doar in cazul carnurilor foarte subtiri, in jur de jumatate de centimetru. Acesta actioneaza in 15 minute, dupa aceasta bicarbonatul de sodiu nu mai da rezultate. Efectul produs este alcalin, avand calitatea de a pastra forma si grosimea carnii dupa ce a fost pusa pe gratar. Foloseste 1 lingurita de bicarbonat pentru fiecare jumatate de kilogram de carne pentru cele mai bune rezultate. Sucurile de citrice complementeaza cu aciditatea lor, astfel incat poti mixa cele 2 tipuri de fragezire pentru un gust desavarsit.
In functie de modul de aplicare al condimentelor, poti obtine fripturi delicioase in 3 moduri diferite:
Urmand cateva sfaturi si trucuri de mai sus te vei bucura in cel mai scurt timp de cea mai frageda friptura, gustoasa si perfect condimentata, iar musafirii tai cu siguranta se vor intrece sa-ti ceara reteta. Nu ezita sa ne spui ce fel de marinada sau ingredient magic ai folosit, pentru o friptura cu adevarat deosebita.
Electrocasnice mari
Aparate frigorifice Masini de spalat rufe Uscatoare de rufe Produse de gatit Masini de spalat vaseElectrocasnice mici
Aer conditionat Cuptoare cu microunde Aparate de cafea turceasca Fierbatoare Storcatoare de citrice Mini tocatoare Blendere de mana Prajitoare de paine Mixere Blendere Slow Juicer Aspiratoare Fiare de calcat Statii de calcatSuport
Cum achizitionez piese si accesorii Cum intretin Cum aleg Extragarantie Before Call Center ManualeProtectia datelor personale
Nota de informare privind protectia datelor clientilor Nota de informare privind protectia datelor corporate Nota de informare cookies Formular de contact date cu caracter personal Politica globala privind confidentialitatea datelorContacteaza-ne!
*9010