Cum sa prepari cafeaua perfecta

shutterstock_613923920

Sa intelegem cafeaua. Tipuri de cafea si alte informatii importante

Cum alegi ingredientele pentru o cafea perfecta

Metode de preparare a cafelei 

Retete inedite de cafea

Sa intelegem cafeaua. Tipuri de cafea si alte informatii importante

Cafeaua este printre cele mai consumate si iubite bauturi din lume. In antichitate era considerat un fruct magic, folosit pentru proprietatile sale medicinale. Planta de cafea a fost descoperita in Etiopia, in secolul XI. In scurt timp, boabele de cafea au ajuns in peninsula Arabica de unde au inceput calatoria in jurul lumii. Daca in secolul XV, cafeaua era cultivata in Yemen, pana in secolul XVI, se raspandea deja in Persia, Egipt, Siria si Turcia. Aventurierii europeni au adus pe continent povesti despre aceasta bautura noua si neobisnuita. Pana in secolul 17, cafeaua a ajuns in Europa si a devenit accesibila peste tot pe continent.

In ciuda controverselor provocate, cafeaua a inceput sa fie apreciata de oameni din toata lumea si a inlocuit bauturile de la micul dejun. Calatori si colonisti au continuat sa duca boabele de cafea pe noi teritorii. Astfel s-au plantat arbori de cafea peste tot in lume. Cafeaua a ajutat natiuni sa se ridice si a contribuit la dezvoltarea multor economii. Pana la sfarsitul secolului 18, cafeaua a devenit una dintre cele mai profitabile produse de export de pe glob.

Inainte sa ajunga in cana, cafeaua trece printr-un ciclu de viata complex. De la cultivare, culegere si sortare, boabele de cafea trec printr-un proces de lustruire si curatare de impuritati. Boabele de cafea, verzi in acest punct, sunt gata pentru export. Aproximativ 7 milioane de tone de boabe de cafea sunt produse global in fiecare an. In fiecare etapa de productie a cafelei, aceasta este gustata si testata in mod repetat pentru a asigura calitatea. Urmatorul pas consta in prajirea cafelei. Acest lucru se intampla de obicei in tara in care se exporta, astfel incat boabele de cafea prajite sa ajunga proaspete la consumator in cel mai scurt timp posibil.

Cele mai scumpe si apreciate sortimente de cafea din lume

Untitled design (7)

Sortimentele de cafea care au o productie anuala mica si necesita procesare manuala sau au un profil dinamic al aromei sunt cele mai scumpe din lume, dar pot oferi o experienta a cafelei unica si memorabila. Iata o lista cu top 3 cele mai scumpe si apreciate sortimente de cafea din lume:

  1. Cafeaua Black Ivory este cel mai rar, scump si exotic sortiment de cafea din lume. Procesul de producere al cafelei incepe cu cele mai bune boabe de cafea 100% Thai Arabica, care sunt ingerate si depozitate de elefanti. Fermentarea boabelor elimina din gustul amar, ceea ce face acest sortiment de cafea unic. Pentru a produce un kilogram de cafea Black Ivory, este nevoie de 33 de kilograme de boabe de cafea.
  2. Cafeaua Kopi Luwak, este recunoscuta in intreaga lume pentru modalitatea unica si naturala prin care se proceseaza. Sortimentul provine din Indonezia, unde un mamifer numit Civeta de palmier sau pisica indoneziană mananca cele mai dulci si proaspete boabe de cafea. In urma digestiei, boabele de cafea trec printr-o fermentare usoara si sunt depozitate in fecalele felinei. Dupa ce sunt culese, purificate si prajite, boabele capata un gust dulce complex, cu aroma de pruna, ceai si trandafir. Kopi Luwak este controversata pentru probleme referitoare la cruzimea fata de animale.
  3. Cafeaua Gheisha Arabica provine din Panama si a castigat o serie de premii globale. Plantele de cafea Gheisha sunt cunoscute pentru fructele lunguiete, iar cafeaua Gheisha se deosebeste prin gustul sau fin cu accente de miere si citrice. Prezinta o aroma subtila florala, asemanatoare cu iasomia, completate de aroma de mango, papaya si mandarine. Ofera un gust desavarsit si plin de caracter.

Robusta versus Arabica versus cafeaua verde

Fructele arborelui de cafea se aseamana cu ciresele si isi schimba culoarea de la verde la rosu inchis, in functie de stadiul de dezvoltare. In interiorul fructului se afla bobul de cafea, format din doua parti plate, despartite de o adancitura. Exista unele fructe in interiorul carora exista un singur bob. Aceste exceptii provin din fructele arbustilor mai batrani si sunt atent selectionate de cultivatori pentru specialitati de cafea cu aroma si savoare deosebita.

Exista peste 100 de specii de cafea, insa cele mai cultivate si comercializate sunt Arabica si Robusta (sau Canephora). Aproximativ 70% din productia de cafea din lume este Arabica, iar restul de 30% este Robusta. Cele mai bune boabe de cafea sunt culese atunci cand fructele sunt bine coapte. Boabele neprajite raman verzi si sunt mai putin perisabile.

Cafeaua Robusta:

Boabele Robusta reprezinta un soi inferior boabelor Arabica. Aceste boabe sunt crescute de obicei la altitudini mai scazute. Arborii sunt mai usor de crescut si mentinut, sunt mai rezistenti la boli si produc cantitati mai mari de cafea. Insa cafeaua preparata din boabele Robusta are un gust amar datorat nivelului ridicat de cofeina (2,7%), aproape dublu comparat cu Arabica. Cantitatea mare de cofeina reprezinta un mecanism de aparare al plantei impotriva daunatorilor. Din perspectiva pretului, boabele verzi de Robusta se vand la jumatate de pret in comparatie cu Arabica. Boabele Robusta se folosesc de cele mai multe ori pentru prepararea cafelei instant.

Cafeaua Arabica:

Boabele Arabica sunt specialitatea cafelei. Contin aproximativ jumatate din cafeina fata de Robusta, dar au un gust placut si proprietati aromatice. Arbustii de Arabica sunt fragili si au nevoie sa creasca intr-un climat racoros, subtropical, la altitudini intre 600 si 2000 de metri. Boabele Arabica au nevoie de multa apa, pamant foarte fertil, umbra si soare. Din cauza fragilitatii, boabele Arabica sunt vulnerabile atacurilor insectelor si pot fi afectate de temperaturi prea scazute.

Din punct de vedere al aromei, Arabica are un gust nuantat si fin cu tonalitati dulci, fructate. Tocmai de aceea este sortimentul preferat al majoritatii.

Boabele Arabica sunt mai mari si au o forma ovala aproape perfecta, cu o suprafata neteda si lucioasa. In contrast, boabele de cafea Robusta sunt mici, colorate in brun deschis si au o forma neregulata.

Cafeaua verde

Boabele verzi de cafea sunt boabele proaspete care nu au fost prajite in prealabil. Aceste boabe sunt bogate in  acid clorogenic si au numeroase beneficii asupra sanatatii. Ajuta la reducerea tensiunii arteriale, la pierderea greutatii in exces, stimuleaza metabolismul si au efect antioxidant. Din punct de vedere al aromei, aceasta este slaba sau inexistenta. Gustul in schimb are tendinta sa fie amarui.

shutterstock_603652688

Cafeaua boabe versus cafea macinata versus cafea solubila

Cafeaua boabe ofera prospetime si versatilitate incomparabila cu varianta macinata sau solubila. Boabele pot fi macinate mai fin sau mai aspru in functie de tehnica de preparare aleasa. De exemplu, boabele se macina mai putin pentru cafetiera frantuzeasca sau foarte fin pentru espresso. Pentru cafeaua la filtru, boabele se macina mediu. Pentru o cafea mereu aromata, boabele de cafea proaspat prajite sunt alegerea ideala. Cafeaua rasnita acasa si pastrata in conditii optime ofera cea mai buna alternativa pentru un gust excelent.

Cafeaua macinata prezinta o serie de avantaje si dezavantaje. Majoritatatea oamenilor cumpara cafea macinata pentru ca este simplu de folosit si se gaseste pe rafturile oricarui supermarket. Este gata pentru preparare si nu necesita foarte mult timp, abilitati de pregatire sau echipament foarte specializat. Insa, chiar daca gustul este intens pe moment, cafeaua macinata isi pierde aroma si proprietatile intr-un timp scurt daca nu este pastrata in conditii optime.

Cafeaua solubila (sau ness) este cafeaua concentrata care a fost uscata pentru a putea fi folosita prin simpla adaugare a apei. Producatorii de cafea solubila folosesc boabe verzi de cafea pe care le prajesc si le macina. Apoi cafeaua este preparata, incalzita si condensata intr-o compozitie groasa de cafea foarte concentrata. Aceasta compozitie este apoi uscata sau inghetata si zdrobita in granule sau praf solubil. Dezavantajele cafelei solubile sunt ca gustul si aroma nu sunt la fel de intense precum cele ale cafelei proaspat macinate.

Video: Vezi cum se prepara cafeaua turceasca

Cum alegi ingredientele pentru o cafea perfecta

Cea mai buna cafea este cea care iti face ziua mai frumoasa incepand cu orele diminetii. Daca inca esti in cautarea cafelei perfecte pentru tine, ti-am pregatit o lista de sfaturi pe care sa le iei in considerare cand alegi ingredientele, prepari cafeaua si o “accesorizezi” cu topinguri de cea mai buna calitate.

Cum sa alegi o cafea potrivita pentru reteta ta

Aroma desavarsita a cafelei se obtine doar din boabe proaspete. De aceea este recomandat sa achizitionezi boabe de cea mai buna calitate pe care sa le rasnesti chiar inainte de consum. Un aspect important in alegerea boabelor de cafea il reprezinta metoda de prajire. O regula generala spune ca boabele prajite mai mult sunt mai inchise la culoare si vor produce o cafea mai tare.

Prospetimea boabelor este esentiala pentru a obtine un gust complet. Achizitioneaza cafeaua din magazine specializate si evita supermarket-urile care vand cafea vrac. De cele mai multe ori in supermarket-uri, boabele sunt expuse la aer si lumina, care deterioreaza calitatea si aroma boabelor. Asigurati-va ca boabele au fost pastrate in conditii optime, prajite recent si ambalate corespunzator.

Dupa ce boabele sunt prajite, acestea incep sa isi piarda din proprietati in primele doua saptamani. De aceea este important sa achizitonezi cafea care are trecuta pe ambalaj data la care boabele au fost prajite.

Urmatorul pas dupa alegerea boabelor este macinarea acestora. Cea mai buna cafea se prepara imediat dupa macinarea boabelor. Cafeaua trebuie macinata in particule mai mari sau mai mici in functie de reteta pe care ti-o doresti.

Apa, un ingredient important pentru cafeaua perfecta

Apa reprezinta un ingredient foarte important in prepararea cafelei. Apa folosita trebuie sa fie pura, sa nu prezinte nici un gust sau miros. Apa de chiuveta poate altera gustul final al cafelei. Pentru ceasca perefecta de cafea se recomanda apa plata imbuteliata sau apa de chiuveta trecuta printr-un sistem de filtrare.

Temperatura de infuzie este de asemenea foarte importanta. Apa trebuie sa aiba o temperatura intre 91 si 96 grade Celsius. Apa folosita pentru cafea nu trebuie sa fie fiarta (peste 100°C) pentru ca va opari cafeaua si ii va altera gustul si aroma.

Condimente, frisca, lapte si alte ingrediente pentru o cafea perfecta

Cafeaua este pentru multi oameni un ritual, un moment special din zi, iar fiecare persoana are un stil specific in care isi savureaza ceasca de cafea. Unii oameni prefera rutina iar persoanele mai aventuroase incearca mereu combinatii noi. Iata cateva sfaturi despre servirea cafelei in combinatie cu alte ingrediente, pentru a te asigura ca te bucuri mereu de o ceasca plina de savoare:

  • Pentru cafeaua cu lapte (Caffe Latte, Cappucino si asa mai departe) se recomanda laptele gras. Laptele degresat nu poate egala textura cremoasa oferita de un lapte cu peste 5% grasime. Ca alternativa, se poate folosi laptele de migdale, cocos, orez sau soia care ofera o experienta similara. Beneficiile adaugarii laptelui in cafea se caracterizeaza prin mascarea gustului amar al cafelei si scaderea aciditatii, oferindu-i un gust specific adorat de oameni din toata lumea.
  • Frisca este de asemenea un ingredient perfect in prepararea cafelei. Aceasta este folosita pentru a domoli gustul puternic al cafelei negre. Frisca poate fi facuta in casa sau achizitionata la tub, pentru servire rapida.
  • Scortisoara sau nucsoara presarate peste sortimentul preferat de cafea ofera un gust aromat, condimentat, care poate da o aroma surprinzatoare cafelei clasice. Proprietatile lor ajuta la indulcirea naturala a cafelei, fara sa mai fie nevoie de zahar suplimentar. In plus, aceste condimente au proprietati antioxidante asupra corpului si revigoreaza creierul – astfel contribuie la energizarea mai rapida in primele ore ale zilei.
  • Cardamomul este folosit pentru condimentarea cafelei in Orientul Mijlociu si este cunoscut pentru aroma exotica pe care o ofera cafelei.
  • O cupa de inghetata poate transforma cafeaua intr-un desert de vara energizant si racoros.
Beko 2016 SDA Kitchen Appliances Turkish Coffee Machine Lifestyle Photo Without Cast Low Master (1)
shutterstock_593419151
shutterstock_88836709
shutterstock_661517809
shutterstock_452183377

Metode de preparare a cafelei

Exista foarte multe metode de  preparare a cafelei. De cele mai multe ori, oamenii aleg metoda de preparare in functie de cultura, obisnuinta, preferinta personala si convenienta. Iata cateva metode populare de preparare a cafelei din care o poti alege pe cea mai potrivita pentru tine:

Espresso

Espresso este o metoda de preparare care presupune presarea de apa fierbinte (nu fiarta) printr-un strat de cafea macinata fin. Apa este impinsa cu o presiune mare prin stratul de cafea. Astfel este extrasa cofeina si ultiurile naturale din cafea, responsabile pentru gustul bogat si puternic. Espresso nu este mai puternic decat o cafea normala – contine aceeasi cantitate de cafea. Din cauza concentratiei insa, contine mai multe cofeina. Espresso se serveste ca atare sau se foloseste ca baza pentru alte bauturi precum Cappuccino, Mocha, Latte etc. Pentru prepararea unui espresso perfect, foloseste o masina de espresso sau o cafetiera Moka.

Cafeaua la filtru

Aceasta tehnica de preparare a cafelei este foarte comuna si se regaseste in multe birouri, cafenele, restaurante si locuinte. Avantajele cafelei la filtru sunt usurinta prepararii si controlul asupra tariei cafelei. Dezavantajul filtrului este ca stratul de filtru din hartie nu permite extragerea completa a uleiurilor naturale din cafea, care ajuta la prepararea cafelei perfect aromate. Din fericire, nivelul de cofeina nu este afectat de filtru. Trendul in materie de filtre de cafea migreaza catre filtrele care prepara o singura ceasca, astfel asigurand prospetimea fiecarei cafele.

Cafeaua turceasca

Metoda turceasca de preparare a cafelei iti va oferi o experienta unica a cafelei. Cafeaua turceasca este metoda preferata de preparare a cafelei in Europa de Est si Indonezia. Mai este numita si cafeaua cowboy si uneori cafeaua de munte. Prepararea consta in fierberea unui mix compus din apa, cafea macinata foarte fin si zahar. Apoi, amestecul este turnat in cesti mici, fara sa fie filtrat. Zatul se va aseza pe fundul cestii, oferind experienta unei cafele limpede. Reteta traditionala se prepara folosind un ibric. 

Descopera aparatele de cafea turceasca Beko.

 Presa franceza

Presa franceza de cafea este formata dintr-un recipient de sticla si un piston. Pentru preparare, cafeaua macinata se pune in recipientul de sticla si se adauga apa fierbinte deasupra. Mixul obtinut se amesteca bine iar apoi pistonul se preseaza pana la jumatate si se lasa la infuzie timp de 5 minute. Apoi, pistonul se preseaza pana jos, astfel separand cafeaua de zat. Aceasta metoda ofera control asupra prepararii si rezulta intr-o cafea foarte aromata.

Bialetti Moka

In secolul 19, cafeaua a devenit o emblema a modernitatii in Italia. Alfonso Bialetti a conceput primul ibric de espresso din aluminiu, care a ajuns in scurt timp in peste 90% din locuintele italienilor. Aceasta metoda a devenit esenta culturii cafelei in Italia si este o metoda simpla de a obtine un espresso aromat, cu un gust puternic si un nivel ridicat de cofeina. Prepararea este simpla: apa se adauga in partea inferioara a recipientului. In sita de la mijloc se adauga cafea proaspat macinata, se monteaza partea superioara a recipientului si se pune la foc mediu. Dupa 2-3 minute, cand apa incepe sa fiarba, vaporii trec prin sita care contine cafea si ajung in partea superioara a recipientului, unde se racesc si se transforma in lichid.

Prajirea si macinarea cafelei, etape importante pentru o cafea perfecta

Boabele verzi de cafea sunt prajite la o temperatura intre 180ºC si 240ºC, intre 15 si 20 de minute. Prajirea indelungata va rezulta in boabe de cafea mai inchise la culoare, o aroma si un gust mai intens.

In mod normal, cafeaua se prajeste in recipiente orizontale care se rotesc si primesc caldura din partea de jos a recipientului. Alternativa o reprezinta camerele de prajire, unde boabele de cafea sunt incalzite si transportate folosind aer fierbinte. Urmatorul proces consta in racirea boabelor, pana la temperatura camerei. Dupa acest punct, boabele sunt pregatite pentru comercializare.

Boabele se macina, folosind o rasnita, in functie de tipul de preparare ales. Nivelul de macinare poate afecta drastic rezultatul final. Daca boabele sunt macinate prea aspru, uleiurile aromate din cafeaua nu pot fi extrase, astfel pierzand din aroma. In cazul macinarii prea fine, cafeaua poate deveni mai amara. Chiar si cele mai mici modificari in procesul de macinare, poate afecta gustul final al cafelei preparate. Iata cateva metode de macinare a cafelei si metodele de preparare aferente. 

Gradul de macinare

Metoda de preparare

Aspru

  • Presa frantuzeasca
  • Percolator
  • Aparat de cafea cu vid

Mediu

  • Filtru de cafea cu filtru plat

Fin

  • Filtru de cafea cu filtru conic
  • Masina moka de espresso

Extra fin

  • Espressor cu pompa
  • Espressor cu aburi

Pudra

  • Aparat de cafea turceasca
  • Ibric        

 

Cum pregatesti o cafea perfecta la ibric

Cafeaua perfecta la ibric incepe cu selctia celor mai bune boabe de cafea, proaspete care se macina chiar inainte de preparare. Unicitatea cafelei turcesti la ibric este oferita de stilul de macinare. Pentru acest tip de preparare se foloseste cafea macinata foarte foarte fin, aproape pudra. Acest lucru asigura o extractie a uleiurilor intr-un timp scurt si faciliteaza dizolvarea particulelor, oferind cafelei turcesti textura si gustul specific.

Prepararea cafelei turcesti la ibric nu este dificila, dar necesita un echipamentul potrivit. O alternativa ideala la ibricul pe aragaz il reprezinta o masina de cafea turceasca. Aceasta ofera temperatura optima pentru prepararea cafelei perfecte. Prin inovatie, Beko duce prepararea cafelei turcesti la un alt nivel. Toate aspectele prepararii in stil tucesc sunt luate in considerare pentru obtine o cafea delicioasa, la fel cu cea traditionala – sau poate chiar mai buna.

Recomandam o masina electrica de cafea turceasca pentru ca asigura temperatura perfecta (70°C), probabil una dintre cele mai scazute temperaturi de preparare a cafelei. Aceasta temperatura scazuta mentine gustul intens si accentueaza aroma.

Masina de cafea Beko va prepara o ceasca in 1,5- 2 minute si 2 cesti in 2,5-3 minute. Aceasta masina compacta ocupa foarte putin loc in bucatarie – in comparatie cu alte masini de cafea.

Daca esti iubitor de cafea la ibric dar prepararea pe aragaz ti se pare complicata, masina de cafea tuceasca de la Beko ti se potriveste ca o manusa. Prepararea cafelei la ibric necesita multa atentie si are un risc de esec destul de mare. Masina de cafea turceasca de la Beko te ajuta sa obtii cafeaua perfecta cu un gust desafarsit de fiecare data.

Filtre de cafea, percolatoare, espressoare si alte echipamente pentru o cafea perfecta

Alege metoda de preparare a cafelei care ti se potriveste cel mai bine. Poti alege dintr-o gama variata de expresoare de cafea, cu capsule sau fara, sau poti opta pentru o cafea traditionala, la ibric sau la aparatul de cafea turceasca de la Beko.

shutterstock_397006090
shutterstock_624990800
shutterstock_679457014
shutterstock_575773834
shutterstock_547480051
shutterstock_659273170
shutterstock_232055791

Retete inedite de cafea

In functie de modul de preparare al cafelei si de ingredientele folosite, poti obtine o varietate de retete,care te vor incanta atat cu gustul cat si cu aspectul lor. Pentru o cafea perfecta, poti folosi un retetar sau te poti ghida dupa descrierile de mai jos:

Slide cu tipurile de cafea

  • Espresso – Este o reteta traditionala, bautura fiind obtinuta prin trecerea sub presiune a apei calde prin cafeaua macinata. Astfel, un espresso are o aroma specifica, intensa, cu note de ciocolata, cu un gust rotund si catifelat. De regula are in jur de 40ml, in timp ce varianta mai intensa, ristretto, are ~15ml.
  • Cappuccino – Este o bautura de cafea preparata cu lapte cald si spuma de lapte, aproximativ o treime din cantitatea totala, totul servit intr-o ceasca de portelan de 120 de ml.
  • Americano – Se prepara turnand ~40ml apa calda peste ~40ml Espresso.  Este o metoda inedia pentru cei care prefera cafeau lunga, dar fara lapte.
  • Caffe Latte – Este o bautura preparata de obicei in cana, ce contine 1/3 espresso si 2/3 lapte fierbinte fara spuma. Varianta de vara poate contine si cateva cuburi de gheata.
  • Turkish Coffee – Se prepara folosind cafea foarte fin macinata, care apoi este turnata in cescute, lasand zatul sa se scurga incet la fund. Traditional se prepara in ibrice de alama, in care apa, zaharul si cafeaua se puneau la foc pana incepeau sa fiarba, apoi erau distribuite in cesti de portelan cu motive traditionale.
  • Macchiato – Este un tip de cafea ce contine lapte si spuma de lapte. De obicei se prepara intr-un pahar inalt, iar laptele este turnat peste cafea astfel incat spuma sa stea la suprafata pe cand laptele ajunge la fund, in timp ce cafeaua ramane la mijloc. Proportiile pentru cafea, lapte si spuma sunt de 1:1:1, cu 40 de ml pentru fiecare ingredient.
  • Irish Coffee – Este un amestec din cafea, zahar si whiskey, peste care se adauga frisca. Intai se adauga primele ingrediente, se amesteca bine zaharul (este esential ca acest tip de cafea sa fie dulce, altfel frisca nu ar sta la suprafata) si apoi se pune deasupra un strat de frisca, prin care se bea cafeaua. Se serveste de regula intr-un pahar special cu picior.

Pentru cei cu adevarat pasionati de aceasta bautura, exista numeroase cursuri de barista, unde poti invata metodele de preparare a cafelei, precum si moduri de prezentare inedite. Vei invata deasemenea despre diverse aparate de cafea si tipuri de cafele, precum si despre timpii de preparare ale acestora.

Cafeaua este o bautura care iti poate face ziua perfecta, fie ca esti la lucru sau in vacanta. Acest stimulent te va ajuta sa treci de momentele obositoare intr-un mod natural, iar gustul si aroma inconfundabile te vor transporta intr-o lume de neuitat.shutterstock_231669586

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

chat_bubble_outline phone